Bekijk via bovenstaande link het filmpje over bouwen met een zeecontainer en de gemeente.

Het blijkt dat het in veel gemeente niet toegestaan is om te bouwen met een zeecontainer, als basis voor je huis. In dit filmpje ga ik op onderzoek uit of dit wel mogelijk is in de gemeente Zevenaar.

Waarom het in veel gemeente niet mag is voor mij nog een raadsel…???
Er wordt een fundering onder het huis gestort en doormiddel van boorpalen worden de containers vast gemaakt aan de fundering, kortom aan stevigheid ontbreekt het dus niet. Zeecontainers kun je zelfs tot 5 hoog opstapelen. Aangezien 1 container 2.60 meter hoog is, wordt het een flink hoog gebouw.

De buitenzijde kun je in Nederland niet als zeecontainer look laten, dit omdat er i.v.m. vocht aan de buitenzijde geïsoleerd moet worden. Voor de afwerking aan de buitenkant heb je meerdere optie. Dit zou onder andere kunnen met kunststof platen, hout, maar zelfs steensbouw zou een optie kunnen zijn. Zelfs zou je dit kunnen doen met golfplaten, voor de afwerking van een huis zou ik hier persoonlijk niet zo snel voor kiezen. Maar voor een schuur/opberplek zou dit eventueel een optie kunnen zijn. Een welstandscommissie zou aan de afwerkingen restricties kunnen opleggen net als dat gebeurd bij andere vormen van bouw.

De enige reden dat ik zou kunnen bedenken dat je niet mag bouwen met zeecontainers is dat het verplaatsbaar is. De constructie werkt met een plug & play mechanisme dat eventueel elders zo weer aan elkaar gezet kan worden. De naden van de plafonds en wanden moeten wel opnieuw gestuukt worden en klaar is je eigen huis weer op een andere locatie. Maar is dat een probleem… de vrijgekomen grond kan dan weer verkocht worden en iemand anders kan er dan op bouwen. En persoonlijk denk ik dat je toch niet zo heel snel je huis verplaatst, en als dat wel zo is… flexibiliteit past goed anno 2018!

Bovendien is het op deze manier ontzettend duurzaam! Containers zijn oersterk en gaan erg lang mee. Ze staan in overvloed in loodsen te wachten op aan een tweede leven te gaan beginnen. Je hebt dus ook geen bergen met sloopafval!